IT ENG SLO

Kras,
pripovedne poti
čez obmejno območje

Projekt Kras XR

Projekt Karst XR z zanimivim pripovedovanjem zgodb ponuja več iztočnic za interpretacijo Krasa. Teme programa Združenih Narodov 2030 so vključene v zgodbe, da bi lokalno skupnost, institucije, javni sektor in zasebna podjetja spodbudili k delovanju v skladu s sedemnajstimi cilji Združenih Narodov.

Program Agenda OZN 2030

Agenda 2030 za trajnostni razvoj je akcijski program za ljudi, planet in blaginjo, ki so ga septembra 2015 podpisale vlade 193 držav članic OZN.

Aplikacija Kras XR: inovativen pristop

 • Carso XR - Digital Storytelling Digitalno pripovedovanje zgodb

  Digitalno pripovedovanje zgodb o zanimivostih ozemlja.

 • Carso XR - Geolocalizzazione Geolokacija

  informacij in vsebin preko georeferenciranih poti

 • Carso XR - Soundscapes Zvočno pripovedovanje

  pokrajine s pomočjo poglobljenih zvočnih vsebin

 • Carso XR - Mappe interattive Interaktivni zemljevidi

  Vodenje poti s pomočjo interaktivnih zemljevidov

Izkušnje

 • Carso XR - Lo Scrigno Arido Pusta skrinja

  Kras je kamnita, večinoma suha planota, ki pa kot skrinja zakladov skriva v sebi številna naravna čudesa v pričakovanju našega odkritja.

 • Carso XR - Il Confine Meja

  Kras je že od nekdaj mejno območje, strateški kraj in prehod na ozemlja italijanske nižine; bil je kraj sporov, ranjen od krvavih spopadov, hkrati pa je tudi stičišče jezikov, kultur in ljudi slovenskih, nemških in furlanskih korenin, globoko povezanih v srednjeevropski tradiciji.

 • Carso XR - La Cenere nel Vento Pepel v vetru

  Rdeča kraška zemlja spominja na krvave bitke, ki so se tu odvijale med prvo svetovno vojno, in na žalovanje za ostanki tisočev neznanih padlih vojakov, tu raztresenih kot pepel v v vetru.

Namesti aplikacijo Carso XR

Za pričetek izkušnje prenesite aplikacijo Kras XR iz trgovin z aplikacijami.


App Carso XR
Če želite prenesti aplikacijo s pametnim telefonom, skenirajte QR kodo, ali v trgovinah z aplikacijami poiščite "Kras XR".

Fundacija Cassa di Risparmio di Gorizia, ki se zaveda, da ima pomembno vlogo pri prispevanju k rasti posoške skupnosti, je s prispevkom družbe Intesa Sanpaolo začela triletni program Fondazione CariGO GREEN, da bi z inovativnimi in trajnostnimi posegi ovrednotila svoje rezerenčno ozemlje.